-
- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSporten.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVVoetbal.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOnrecht.TVWeer.TV
- Cultuur.TVKook.TVOranje.TVWoon.TV
- Formule1.TVLachen.TVPolitiek.TV
- Gamen.TVMensen.TVReis.TV
- Geloof.TVMode.TVSerie.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSpeelfilm.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpelletjes.TV
Noord-Zuid-Oost-West - Alle afleveringen
In Spanje of Oranje worden vergeten Zeeuwse verhalen uit de Tachtigjarige Oorlog verteld. Deze keer: het eiland Tholen werd ernstig getroffen tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Hoe kwam het eiland er weer bovenop? In De Verdwenen Stad wordt iedere keer een andere plek in Alkmaar uitgelicht om te kijken hoe de stad in de loop van de tijd is veranderd. Deze keer: de voormalige chocoladefabriek van Ringers. Kunst van het Leven: componist Douwe Eisenga scoort hoog in de streamingslijsten. Zijn muziek is vaak lyrisch, maar dan weer sterk ritmisch, afwisselend ingetogen en uitbundig.
Historicus René Arendsen reist door de Tieler- en Bommelerwaarden naar de eindbestemming Rhenoy aan de Linge. De etappe begint bij fort Sint-Andries, op de plek waar Maas en Waal elkaar bijna raken. Via Kasteel Ammersoyen en de tegenovergelegen kerkruïne wordt de Waal overgestoken en een bijzondere molen in Herwijnen bezocht. Ernst is ecoloog bij het Hoogheemraadschap van Delfland. In zijn serie vertelt hij over het leven in, op en langs het water. Deze keer: alles wat je kan tegenkomen tijdens een zomerse duik in het water.
De Slag om de Schelde met Zeeland als strijdtoneel. Deze keer: de bevrijding en het belang van Antwerpen. In Op een oude fiets fietst conservator Jesse van Dijl langs de kust, op zoek naar plekken met een bijzonder historisch verhaal. Deze keer: de terp als toevluchtsoord. In het natuurprogramma Natuurlijk! gaat presentator Frédérique Spigt op pad met de boswachter en laat zij Zeeland van een andere kant zien. Frédérique bekijkt met Staatsbosbeheer hoe ze kerven in de zandduinen en stikstof in het duingebied van de Kop van Schouwen bestrijden.
In het cultuurmagazine Route C deze keer: onder de Hamtoren in Vleuten vindt het festival Rapunzel plaats, waar cultuur en geschiedenis elkaar ontmoeten.
In Spanje of Oranje worden vergeten Zeeuwse verhalen uit de Tachtigjarige Oorlog verteld. Deze keer: hoe komt het dat Cristobal de Mondragon, de man die Zierikzee in de Tachtigjarige Oorlog op de knieën dwong, in de stad nog steeds wordt vereerd? In De verdwenen stad wordt iedere keer een andere plek in Alkmaar uitgelicht om te kijken hoe de stad in de loop van de tijd is veranderd. Deze keer: het Alkmaarse Victoriepark. Deze keer in het cultuurmagazine Route C: cabaretduo Joey en Dave verwerken met humor zware onderwerpen in hun voorstelling.
Historicus René Arendsen reist via een Romeinse wachttoren bij Opheusden naar de Torenmolen in Lienden, dan naar landgoed Zoelen en komt uit bij de bijzondere Sint-Lambertuskerk van Kerk-Avezaath. Tot slot neemt hij in Tiel de veerpont naar de overkant. Ernst is ecoloog bij het Hoogheemraadschap van Delfland. In zijn serie vertelt hij over het leven in, op en langs het water. Deze keer: een Japanse plant die de gemoederen flink bezig houdt: de Japanse duizendknoop.
In het natuurprogramma Buitenkans neemt ecoloog Piet Bremer je mee naar educatieve projecten in Twente. Hier vergroenen schoolpleinen en valt er veel te zien en leren in museum Natura Docet. In Sanders Gerse Gasten gaat presentator Sander de Kramer met acteur en Gouden Kalf-winnaar Nasrdin Dchar op pad in Rotterdam. Ze bezoeken het Depot en De Kuip. Onderweg praten ze over de jeugd van Nasrdin en het begin van zijn carrière.
In Spanje of Oranje worden vergeten Zeeuwse verhalen uit de Tachtigjarige Oorlog verteld. Deze keer: de Tachtigjarige Oorlog betekende het einde voor Reimerswaal. In De Verdwenen Stad wordt iedere keer een andere plek in Alkmaar uitgelicht om te kijken hoe de stad in de loop van de tijd is veranderd. Deze keer: de atoombunker onder het stadhuis. In het cultuurmagazine Route C: kunstliefde organiseert een tentoonstelling waar het werk van onder andere Marlies Hoevers te zien is.
In Dwars door Gelderland: historicus René Arendsen begint deze route aan de voet van de oude kerktoren in Barneveld. Via de legerplaats Harskamp komt historicus René uit bij de prehistorische boerderij in Lunteren en de Doesburger Molen van Ede. De route eindigt bij kasteel Hoekelum in Bennekom. In het cultuurmagazine Route C: de Dom is na vijf jaar weer uit de steigers en daarom brengen Utrechtse kunstenaars een ode aan de toren.
In het natuurprogramma Buitenkans laat boswachter Rick Staudt de Manderheide zien. In dit Natura 2000-gebied vind je, naast tweehonderd grafheuvels, het vliegend hert. Historicus Maarten van Rossem vertelt over opmerkelijke gebeurtenissen uit andere tijden. Deze keer verhaalt hij over Sint Maarten, de beschermheilige van de stad Utrecht.
In Spanje of Oranje? worden verhalen uit de Tachtigjarige Oorlog verteld. In deze aflevering: historicus Tobias van Gent geeft achtergrond aan de uitspraak: Middelburg was fout in de Tachtigjarige Oorlog. Het Amsterdam Museum huist tijdelijk aan de Amstel. Deze aflevering: oud-conservator Annemarie de Wildt laat in het museumdepot zien wat ze de afgelopen dertig jaar heeft verzameld. En in Tot op de bodem: Lelystad Airport.
René Arendsen blijft tijdens de vijfde etappe op zijn reis Dwars door Gelderland op de Veluwe. Hij begint in Loenen, waar hij een schuilkapel bezoekt. Via de hervormde kerk in Beekbergen wandelt hij naar de eeuwenoude schaapskooien van Hoog Buurlo. Deze keer in het cultuurmagazine Route C: cabaretier Andries Tunru vertelt over zijn theatervoorstelling.
In het natuurprogramma Buitenkans laat boswachter Jeroen den Hartog de natuurgebieden Reevediep en Zalk zien. Het Reevediep was vroeger landbouwgrond en is nu een waterrijk gebied met veel vogels. Historicus Maarten van Rossem vertelt over opmerkelijke gebeurtenissen uit andere tijden. In deze aflevering verhaalt Maarten van Rossem over het instorten van een groot deel van de Domkerk.
In het cultuurmagazine Route C deze keer: de expositie CoBrA in Stadsmuseum Veenendaal, met kunst uit de collectie van een lokale verzamelaar.
In Spanje of Oranje worden verhalen uit de Tachtigjarige Oorlog verteld. Frank de Klerk legt uit waarom het in Goes zo lang duurde voordat de bevolking het Spaanse juk kon afschudden. Het Amsterdam Museum huist tijdelijk aan de Amstel. In deze aflevering: de aanstaande renovatie van het Burgerweeshuis. In Kunst van het leven worden verhalen over bijzondere kunstenaars verteld. Deze keer: de Middelburgse beeldhouwster Anne-Marie van Sprang.
Historicus René Arendsen brengt tijdens de vierde etappe van zijn reis Dwars door Gelderland op de Veluwe door. Hij begint in de IJsselvallei, die een belangrijke rol speelde in de Koude Oorlog. Via het Apeldoorns Kanaal komt hij uit in de Geldersche Toren van Spankeren. Deze keer in het cultuurmagazine Route C: de Amersfoortse kunstenaar Arno Goossens vangt het karakter van dieren in brons.
De serie Langs de Hollandse Waterlinies trekt langs de Hollandse Waterlinies. Vandaag: er komt steeds meer leven op de forten. In 80 Prachtig! laten zes tachtigers zich niet weerhouden door hun leeftijd om te doen wat ze willen doen. Deze week: tachtiger Miny Katerberg uit Emmen. Oude en nieuwe beelden nemen je mee door het Zeeland van toen en nu. In deze aflevering: buren.
In het cultuurmagazine Route C: Bieke Jongejan uit Utrecht vertelt over haar theatervoorstelling die draait om geestelijke gezondheid en deelt haar ervaringen als verpleegkundig groepstherapeut.
Op 19 mei 1572 liet admiraal Sebastiaan de Lange vier Spaanse galjoenen de lucht in vliegen. Het Amsterdam Museum huist tijdelijk aan de Amstel. In deze aflevering: de totstandkoming van een tentoonstelling over oorlog en conflict. In Ons Dorp: In de jaren 30 voeren passagiersschepen af en aan in Alkmaar. Tot ongeveer halverwege de vorige eeuw was het heel gebruikelijk om per boot te reizen.
Historicus René Arendsen is nog steeds in de gemeente Bronckhorst. Hij begint bij de kerk van Vierakker en het naastgelegen kasteel Suderas. Daarna neemt hij een uniek kijkje in de Drogenapstoren van Zutphen. Via een kapel in Baak, het stadje Bronkhorst en de molen van Rha, komt hij in de katholieke kerk van Achter-Drempt. Deze keer in het cultuurmagazine Route C: een culturele fietstocht in Lopik.
Langs de Hollandse Waterlinies verhaalt over de geschiedenis van de waterlinies en over het huidige gebruik van de forten en het omringende land. Vandaag: innovaties van toen en nu. Deze keer in het cultuurmagazine Route C: schatten uit de grootste middeleeuwse begraafplaats van Nederland zijn opnieuw te zien. Filmbeelden nemen je mee door het Zeeland van toen en nu. In deze aflevering: de kleuterschool.
In het cultuurmagazine Route C deze keer: dichter Annet Koops treedt voor het eerst op samen met twee musici, José Loermans en Lenie Winter. Ze draagt haar gedichten voor in haar kleine tuin in Breukelen tijdens het theater- en muziekfestival Gluren bij de Buren.
In het cultuurmagazine Route C deze keer: Een wandkleed maken in Maarssen.
Spanje of Oranje: in de Tachtigjarige Oorlog was Vlissingen de eerste stad die koos voor Willem van Oranje. Historicus Peter van Druenen legt uit hoe dat kwam. Amsterdam Burgerweeshuis: deze keer zijn we bij het leeghalen van het Burgerweeshuis. De topstukken verhuizen naar de Hermitage. Vogelvrij: deze keer volgen we projecten die de weidevogelpopulatie perspectief hopen te bieden.
In Dwars door Gelderland verlaat historicus René Arendsen de oevers van de Berkel en gaat naar de gemeente Bronckhorst. Hier bezoekt hij onder andere kasteel De Wildenborch. Ernst's OnderWaterWereld: Ernst verdiept zich in het zwerfplastic in het water.
In Langs de Hollandse waterlinies het verhaal over de geschiedenis van de waterlinies en over het huidige gebruik van de forten. Vandaag: vestingen. Ons Dorp: in 1976 wordt de Noord-Hollandse kust getroffen door een zeer zware noordwesterstorm. Het is een van de hevigste stormen van de eeuw. Trugkieke: Oude en nieuwe filmbeelden laten het Zeeland zien van vroeger en nu. Deze aflevering: rages.
In het cultuurmagazine Route C deze keer: Een tentoonstelling over 150 jaar Maliebaanstation en al zijn verhalen.
Wat weten we nog van de Tachtigjarige Oorlog? Als je goed kijkt, zijn er in Zeeland nog tal van sporen. Hoe komt bijvoorbeeld het gehucht Turkeye in Zeeuws-Vlaanderen aan zijn naam? Amsterdam Museum: we bekijken de tentoonstelling Panorama Amsterdam. Op Pad: Roel Diepstraten wandelt rond het grootste ven, Galgeven, in de omgeving van Oisterwijk. Omgeven door stuifduinen loopt hij in de natuur, terwijl het Galgeven een industrieel verleden heeft.
In Dwars door Gelderland begint historicus René Arendsen zijn eerste etappe op reis dwars door Gelderland van Rekken naar Rhenoy. De tocht legt hij af per authentieke Berkelzomp. Ernst's OnderWaterWereld: Ernst Raaphorst, ecoloog bij het Hoogheemraadschap van Delfland, verdiept zich deze keer in vismigratie.
In Langs de Hollandse waterlinies het verhaal over de geschiedenis van de waterlinies en over het huidige gebruik van de forten, sluizen en het omringende land. Vandaag: de forteilanden. Ons Dorp: In 1960 komt er in Schagen een einde aan een tijdperk van vuil ophalen. De oude vuilniswagen wordt ingeruild voor een nieuwe en ook op de stortplaats zijn veranderingen op komst. Route C deze keer: de band Connect uit Leerdam.
In het cultuurmagazine Route C deze keer: Singer-songwriter Gildor van Beers.
Drop verknipt tot dropvla en sigaretten aan katheterslangetjes: de verzorgers van het bijzondere verpleeghuis Heemhof in Apeldoorn doen er alles aan om pret in het leven te brengen van de dodelijk zieke bewoners. In Route C deze keer: de organist van de Janskerk in Utrecht, Laurens de Man.
In Buitenkans het Arboretum Poort Bulten in De Lutte. Iets verderop in het Duivelshof poppen de paddenstoelen uit de grond. Maar ook truffels en stekelzwammen, die je niet op veel andere plekken ziet. We nemen een kijkje in het inmiddels verlaten Burgerweeshuis en zien waarom de renovatie zo noodzakelijk is. In Ernst's OnderWaterWereld verdiept Ernst zich in vissen.
In Langs de Hollandse waterlinies het verhaal over de geschiedenis van de waterlinies en over het huidige gebruik van de forten, sluizen en het omringende land. Deze keer: klimaatveranderingen. In Ons Dorp zien we dat alle Duitse soldaten Nederland verlaten na de bevrijding in mei 1945. Onderweg kunnen de soldaten uitrusten en overnachten in kampen langs de route. Een van die plekken waar ze hun tent opslaan is het Dorpsplein in Callantsoog.
In het cultuurmagazine Route C deze keer: Een opera van de muziektheatervereniging Poly Hymnia uit Zeist.
Erfgoedspecialist Marius Bruijn gaat op zoek naar de verdwenen kastelen van West-Friesland. Deze keer zien we kasteel Radboud. Kunstenaar Janpeter Muilwijk voert ons mee in zijn tapijten, tekeningen en schilderijen naar een eigen wereld. In Route C deze keer: het Utrechtse dans- en muziekcollectief De Dansers.
Boswachter Ine Nijveld en ecoloog Jesse Schuitemaker nemen je mee naar de Sallandse Heuvelrug. En in Roeg! deze keer: de invasieve exoten. Er zijn planten in Drenthe die met man en macht worden bestreden. De Japanse duizendknoop is er een van. Naast natuurgebieden bedreigen ze de inheemse flora en fauna.
In Langs de Hollandse waterlinies het verhaal over de geschiedenis van de waterlinies en over het huidige gebruik van de forten, sluizen en het omringende land. Vandaag: land onder water zetten om broedvogels aan te trekken. In Kunst van het leven: fotograaf Anne Nobels werkt aan fotoseries met persoonlijke thema's. In Route C: kunstenaar Lydia Zwart is naast poppenspeelster ook buikspreekster. En ze bespeelt de piano, het carillon en zelfs de zingende zaag.
In het cultuurmagazine Route C deze keer: Muziek uit monumenten op de Utrechtse Heuvelrug.
Erfgoedspecialist Marius Bruijn gaat op zoek naar de verdwenen kastelen van West-Friesland. Met animaties worden de kastelen weer tot leven gewekt en zien we een impressie van hoe ze er ooit mogelijk uit hebben gezien. Vandaag: kasteel Nieuwburg. In Roeg! deze keer: plas Engelgaarde. Deze plas trekt duikers uit het hele land vanwege het heldere water en de vissen die er te zien zijn.
Ecoloog Marcel Horsthuis van Staatsbosbeheer gaat naar rivier De Dinkel. De rivier is een onderdeel van het Natura 2000-gebied Dinkelland. Hier leven planten en dieren die volgens de wetgeving natuurbescherming beschermd worden. In Roeg! over waterwingebied Breevenen bij Annen. Het is het nieuwste waterwingebied, maar er zijn nu al heel veel soorten planten.
In Langs de Hollandse waterlinies het verhaal over de geschiedenis van de waterlinies en over het huidige gebruik van de forten, sluizen en het omringende land. Vandaag zien we de forten langs de waterlinies. André Smits reist over de hele wereld en bouwt zo aan een netwerk van kunstenaars. In Route C is beeldhouwer René van Seumeren te zien. Zijn beelden staan op veel plekken in Utrecht en Maarsen.
In het cultuurmagazine Route C deze keer: Kunstenares Jackie Sleper, die kunst maakt met een rauw randje.
Met animaties worden de kastelen weer tot leven gewekt en zien we een impressie van hoe ze er ooit mogelijk uit hebben gezien. Vandaag: kasteel Middelburg. Deze keer in 80 prachtig!: Ritske Aalders (84) onderhoudt samen met een aantal andere mannen de graven en het groen op de begraafplaats in Nieuw-Roden. En in Ernst's OnderWaterWereld verdiept Ernst zich in de Amerikaanse rivierkreeft.
Ecoloog Jacob van der Weele gaat op pad naar het Lonnekermeer. In dit natuurgebied floreert de oostelijke witsnuitlibel, die in Nederland bijna uitgestorven is. En in Roeg! deze keer: samen met boswachter Kees van Son en Luuk de Vries wordt de Onneresch, het noordelijke puntje van Nationaal Park Drentsche Aa, verkend.
Langs de Hollandse Waterlinies verhaalt over de geschiedenis van de waterlinies en over het huidige gebruik van de forten, sluizen en het omringende land. De keer: De functie van de forten. Tamme Smit reist af naar Nij Beets voor een ontmoeting met langebaanschaatsster Femke Kok. Ze bezoeken de oude ijsbaan waar Femke haar eerste wedstrijden won en ze hebben beet in het Polderhoofdkanaal. En Zeeland van vroeger en nu, waarbij zowel jong als oud hierover vertelt, deze keer: lichaamsbeweging.
Met animaties worden de kastelen weer tot leven gewekt en zien we een impressie van hoe ze er ooit mogelijk uit hebben gezien. Vandaag: kasteel Nuwendoorn. En in veel dorpen en steden zijn vanaf de jaren 30 het alledaagse leven en bijzondere gebeurtenissen vastgelegd door amateurfilmers. Vandaag: tussen Schalkwijk en Alkmaar reed vroeger een bus met de bijnaam De Stofzuiger. Piet Mooij, jarenlang de vaste chauffeur op De Stofzuiger, herinnert zich nog goed waarom dat was.
In Buitenkans: Ecoloog Bart de Haan gaat op pad in de unieke natuur van Hazelbekke. Het natuurgebied is onderdeel van het Springendal en het Dal van De Mosbeek. In Roeg!, een programma over de natuur in Drenthe, deze keer onder andere het Leekstermeer bij zonsopkomst vanuit de kano.
Langs de Hollandse Waterlinies verhaalt over de geschiedenis van de waterlinies en over het huidige gebruik van de forten, sluizen en het omringende land. Vandaag: de natuur langs de Hollandse Waterlinies. Tamme Smit reist af naar Heerenveen voor een ontmoeting met Sjoerd den Daas, NOS-correspondent in China. Ze eten samen frikandellen op de oude koemarkt en ze hebben beet in Oudehaske. Zeeland van vroeger en nu, waarbij zowel jong als oud hierover vertelt. Deze keer: wonen, toen en nu.
In het cultuurmagazine Route C deze keer: Kunstenaar Ton van der Linden.
In Verdwenen kastelen worden met animaties kastelen weer tot leven gewekt en zien we een impressie van hoe ze er ooit mogelijk uit hebben gezien. Vandaag: kasteel Wijdenes. In 80 prachtig! deze keer: Anneke Jonkers is 84 jaar en staat meerdere keren per week op de tennisbaan. In Ernst's OnderWaterWereld vertelt ecoloog van het Hoogheemraadschap van Delfland Ernst Raaphorst over het leven in, op en langs het water. Deze keer verdiept Ernst zich in kroos.
In Buitenkans gaat ecoloog Piet Bremer op zoek naar natuur in de stad. Natuur en Milieu Overijssel stimuleert projecten waarbij de natuur meer ruimte krijgt en de biodiversiteit wordt versterkt. In Roeg! deze keer: een struintocht met boswachter Evert Thomas door de Holmers. Dit stuk natuur is aan zijn lot overgelaten en wordt niet beheerd.
Langs de Hollandse waterlinies verhaalt over de geschiedenis van de waterlinies en over het huidige gebruik van de forten, sluizen en het omringende land. Deze keer het soldatenleven op de forten. In Byt! reist Tamme Smit af naar Veenwouden voor een ontmoeting met zangeres Elske de Walle. Hier bezoeken ze een middeleeuws kasteel en hebben ze beet op het Bûtenfjild. Trugkieke:: Zeeland van vroeger en nu, waarbij zowel jong als oud hierover vertelt. Deze keer de telefoon.
In het cultuurmagazine Route C deze keer: tuin 't Bergje in Amersfoort.
Landschap Overijssel werkt samen met het Duitse biologische station Zwillbrock om de natuur in het Aamsveen en het Hünderdelder Moor te verbeteren. Water moet beter vastgehouden worden en aan de Duitse kant worden ook bomen gekapt. Van Rossem vertelt over verzetsman Henk Das, die centraal staat bij de dodenherdenking op het Domplein in Utrecht.
In Buitenkans gaat boswachter Gideon Kok op pad in de Wieden. In dit natuurgebied werkt Vereniging Natuurmonumenten nauw samen met boeren die er hun vee laten grazen om de natuur te behouden. Deze keer in Roeg!: kunstenaar Erik van Ommen uit Vries. Hij viert zijn 50-jarig jubileum als kunstenaar. Kunst en natuur zijn voor hem onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Langs de Hollandse Waterlinies verhaalt over de geschiedenis van de waterlinies en over het huidige gebruik van de forten, sluizen en het omringende land. De keer: de sluis bij Wijk bij Duurstede. Tamme Smit reist af naar Joure voor een ontmoeting met journalist en presentator Charles Groenhuijsen. Hij neemt Tamme mee naar het Joure van zijn jeugd en ze ontdekken zijn 'plattelandsroots'. En beelden laten het Zeeland zien van vroeger en nu, waarbij zowel jong als oud hierover vertelt. Deze keer: schoonmaken, toen en nu.
In het cultuurmagazine Route C deze keer: Jeugdvoorstelling Het Mooiste Blauw.
In Hoe gaat het? spreekt presentator Fred Zuiderwijk spontaan mensen aan in de hal van het ziekenhuis en vraagt: hoe gaat het? En in Kunst van het leven: kunstenaar Femke Gerestein. Haar lichaam vormt de basis van haar bijzondere tekeningen. Met grafietpoeder brengt ze afdrukken op papier.
Buitenkans gaat op pad met ecoloog Henk-Jan van der Veen in natuurgebied Engbertsdijksvenen, een van de vijf hoogveengebieden van Nederland dat wordt aangepast voor behoud van hoogveen. In Ons dorp is te zien hoe het leven er vroeger uitzag in de provincie Noord-Holland. Deze keer: Melchior, de vader van Maartje, had vele passies: hij was scheepsarts, auteur, tekenaar en hij filmde zijn reizen en gezinsleven in Haarlem. En Ernst Raaphorst, ecoloog bij het Hoogheemraadschap van Delfland, vertelt in Ernst's OnderWaterWereld over het leven in, op en langs het water. Deze keer verdiept Ernst zich in schuilplekken voor vissen.
Langs de Hollandse Waterlinies trekt in twaalf weken dwars door de provincies Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant, langs het UNESCO Werelderfgoed: de Hollandse Waterlinies. Deze keer: het Waterliniemuseum in het Fort bij Vechten. Visgids, visonderzoeker en presentator Tamme Smit reist naar Ameland voor een bijzondere ontmoeting met Afke Boven, presentatrice van het NOS journaal. Tamme vraagt haar naar haar Friese roots, ze toont haar zeemanskunsten en ze hebben beet op het water. En oude en nieuwe filmbeelden, gesprekken met jong en oud over het Zeeland van toen en nu. Deze keer: boodschappen doen, toen en nu.
In het cultuurmagazine Route C deze keer: Hoedenontwerpster Herma de Jong.
In Hoe gaat het? spreekt presentator Fred Zuiderwijk spontaan mensen aan in de hal van het ziekenhuis en vraagt: hoe gaat het? En in het cultuurmagazine Route C deze keer: cabaretier Boban Braspenning.
Fluisteraars gaat over het vernietigen van je eigen kunstwerk. Kunstenaar Loes Heebink ging er over nadenken nadat ze plotseling geconfronteerd werd met het overlijden van haar mede-exposanten. Toen dacht ik: wat gebeurt er nou met je werk als je er niet meer bent, wie ontfermt zich daarover?, aldus Heebrink. 'Daarna heb ik voor mezelf het besluit genomen om mijn kunst te 'vershredderen' om er daarna nieuwe kunst van te maken.' In het cultuurmagazine Route C deze keer: battelende freestyle streetdancers tijdens het Spring Festival.
Het tij, de schepen en het slik is een documentaire over de haventjes langs de boorden van de Westerschelde, maar ook over de schoonheid van de grillen van het tij. Begin vorige eeuw waren er nog dertig getijdehavens langs de Westerschelde. Meer dan de helft is al verdwenen. De overgebleven havens hebben het zwaar en worden op meerdere fronten bedreigd. En in Ons dorp is te zien hoe het leven er vroeger uitzag in de provincie Noord-Holland. In veel dorpen en steden zijn vanaf de jaren 30 het alledaagse leven en bijzondere gebeurtenissen vastgelegd door amateurfilmers. Vandaag: het nooddorp dat Hollywood werd genoemd.
In het cultuurmagazine Route C deze keer: Keramist Hansje Aelvoet.
In Hoe gaat het? spreekt presentator Fred Zuiderwijk spontaan mensen aan in de hal van het ziekenhuis en vraagt: hoe gaat het? En 80 Prachtig! vertelt het verhaal van 80'ers die zich niet laten weerhouden door hun leeftijd om te doen wat ze willen doen. Deze keer: Julius Pankey, een 80'er die nog volop musiceert en fotografeert.
In de laatste aflevering van Van Bunker naar Buitenhuis kan buurman Dirk Hilbers niet ontbreken. Ooit dacht deze schrijver van natuurboeken dat de Veluwe saai was, tot hij er een boek over schreef. En nu woont hij er zelfs. De hoofdrolspelers van deze serie proosten op de mooie afloop van het project Buitenplaats Koningsweg. En In het cultuurmagazine Route C deze keer: musici die de kaders van klassieke muziek flink oprekken.
Begin vorige eeuw waren er nog dertig getijdehavens langs de Westerschelde. Meer dan de helft is al verdwenen. Stelt een status van cultureel erfgoed de getijdehavens veilig of blijven ze slechts drempels in de Westerschelde? In deze documentaire is te zien hoe de overgebleven havens worstelen met hun voortbestaan en op meerdere fronten worden bedreigd.
In het cultuurmagazine Route C deze keer: Kasteel Loenersloot.
In Hoe gaat het? spreekt presentator Fred Zuiderwijk spontaan mensen aan in de hal van het ziekenhuis en vraagt: hoe gaat het? En in het cultuurmagazine Route C deze keer: The GrooveBuzz. Naast rocken op het podium heeft deze band ook een maatschappelijke missie, geld inzamelen om muziek te brengen in het leven van anderen.
De recreatiewoningen op de Buitenplaats Koningsweg beginnen langzaam vorm te krijgen. Een van de dromen van bewoners Buddy en Veronique was zelf een plekje in de natuur hebben. Met de bouw van hun 'houtstapel' verwezenlijken ze hun droom. En in het cultuurmagazine Route C deze keer: de Kajuit in IJsselstein. In de jaren 70 en 80 was dit de place to be.
Een pastoor die houdt van borduren, snuffelen in kringloopwinkels en de schoonheid van katholieke kunst. Pastoor Victor Maagd is geen doorsneepriester. Na ruim elf jaar vertrekt hij uit de Noordoostpolder om in Groningen zijn werk voort te zetten. Hij laat een grote en lege pastorie achter.
In het cultuurmagazine Route C deze keer: Vertelmeesters Arnold van den Berg en André Stolk uit Woerden nemen de kijker mee naar het hiernamaals.
In Hoe gaat het? spreekt presentator Fred Zuiderwijk spontaan mensen aan in de hal van het ziekenhuis en vraagt: hoe gaat het? En in Den Haag staan er meer dan vijfhonderd beelden in de openbare ruimte. In deze aflevering ligt de focus op een aantal kunstwerken in het centrum van Den Haag.
Patrick Nederkoorn gaat op onderzoek uit in zijn nieuwe woonomgeving. Patrick spreekt met filosoof en auteur Beitske Bouwman over bosbaden en hij is bij de restauratie van een bijzonder kapel. In Route C deze keer: Kunstenaar Tom van Campenhout.
In Koken met Kok gaan natuurverslaggever Stephan Roest en radiopresentator én chef Pieter Kok op zoek naar de eetbare natuur. Deze keer staan knolselderij en berenklauw op het menu. En in Roeg!, een programma over de natuur in Drenthe, deze keer: een paar van de allermooiste plekken van Drenthe, volgens boswachter Evert Thomas. Hij gaat met pensioen en vertelt in zijn laatste Roeg! waarom dit zijn favorieten zijn.
In het cultuurmagazine Route C deze keer: BoterBoter.
Cabaretier en presentator Patrick Nederkoorn verhuisde een jaar geleden naar Buitenplaats Koningsweg aan de rand van Arnhem. Hij besluit op ontdekkingstocht te gaan in zijn nieuwe woonomgeving. Wonen in de natuur is prachtig, maar wolven in je achtertuin zijn best spannend. Ook spreekt Patrick met architectuurfotograaf Jeroen Musch, die heel anders naar gebouwen kijkt. En in het cultuurmagazine Route C deze keer: luisterliedjes van Bres, over gemis en eenzaamheid, met poëzie en een vleugje jazz.
In Hoe gaat het? spreekt presentator Fred Zuiderwijk spontaan mensen aan in de hal van het ziekenhuis en vraagt: hoe gaat het?
In Koken met Kok gaan natuurverslaggever Stephan Roest en radiopresentator én chef Pieter Kok op zoek naar de eetbare natuur. Deze keer staan onder meer Noord-Hollandse besjes op het menu. Hier maakt Pieter ketchup van. In het cultuurmagazine Route C deze keer: de expositie De schepping van de wetenschap in Museum Catharijneconvent.
In het cultuurmagazine Route C deze keer: Kunstenaar Aart de Gans.
In Hoe gaat het? spreekt presentator Fred Zuiderwijk spontaan mensen aan in de hal van het ziekenhuis en vraagt: hoe gaat het? En in het cultuurmagazine Route C deze keer: kunstenaar Max Kisman. In een tentoonstelling in het Centraal Museum brengt hij een eerbetoon aan de grootmoeder die hij nooit leerde kennen.
Cabaretier en presentator Patrick Nederkoorn verhuisde een jaar geleden naar Buitenplaats Koningsweg aan de rand van Arnhem. Hij besluit op ontdekkingstocht te gaan in zijn nieuwe woonomgeving. De Diogenesbunker is een van de grootste bunkers van Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde het complex een belangrijke rol bij de verdediging van het luchtruim. Patrick mag binnenkijken, samen met buurman Marcel. En in het cultuurmagazine Route C deze keer: ambachtelijk glazenier Titia Felderhof die familiaal besmet is met het glasvirus.
In het Koken met Kok gaan natuurverslaggever Stephan Roest en radiopresentator en chef Pieter Kok op zoek naar de eetbare natuur. Deze keer staan wilde paddenstoelen op het menu. In Roeg!, een programma over de natuur in Drenthe, deze keer: het bos van de toekomst én het bos dat zo de geschiedenisboeken in kan: het bos in waterwingebied Gasselte.
In het cultuurmagazine Route C deze keer: Museum Soesterkwartier.
In Hoe gaat het? spreekt presentator Fred Zuiderwijk spontaan mensen aan in de hal van het ziekenhuis en vraagt: hoe gaat het? Iedere topkok heeft een culinair visitekaartje. Een gerecht waar hij of zij extra trots op is. Topchef Wouter Kik, geboren en getogen in Zeeland, ontving in 2023 zijn eerste Michelinster. In deze serie laat hij zich inspireren door zijn Zeeuwse collega's, die voor hem hun signatuurgerecht klaarmaken. Deze keer: Michiel van Laere.
De Buitenplaats Koningsweg is een bijzondere plek met aan de ene kant Arnhem en aan de andere kant de Veluwe. Op deze bijzondere plek is cabaretier Patrick Nederkoorn gaan wonen. Hij gaat op ontdekking in zijn eigen woonomgeving. Zo ontmoet hij buurman Jelle, die zijn eigen follie bouwt en buurman Hans, die alles weet over het terrein en de historie. Ernst Raaphorst is ecoloog bij het Hoogheemraadschap van Delfland. Hij vertelt in Ernst's OnderWaterWereld over het leven in, op en langs het water. Deze keer: zoetwatermosselen.
In Koken met Kok gaan natuurverslaggever Stephan Roest en radiopresentator én chef Pieter Kok op zoek naar de eetbare natuur. Deze keer is Pieter op zoek naar appels, maar deze zijn allemaal uit de boom gewaaid. Pieter ziet wel boerenkool staan, gelukkig is er altijd een plan B. En historicus Maarten van Rossem vertelt over opmerkelijke gebeurtenissen uit andere tijden. Deze keer gaat Maarten terug naar het terrein van Dennendal, nu Reinaerde, in Den Dolder. In 1974 raakte hier de discussie over zorg voor mensen met een verstandelijke beperking enorm verhit.
In het cultuurmagazine Route C deze keer: Thijs Borsten en Izaline Calister muziektheaterconcert
In Hoe gaat het? spreekt presentator Fred Zuiderwijk spontaan mensen aan in de hal van het ziekenhuis en vraagt: hoe gaat het? Iedere topkok heeft een culinair visitekaartje. Een gerecht waar hij of zij extra trots op is. Topchef Wouter Kik, geboren en getogen in Zeeland, ontving in 2023 zijn eerste Michelinster. In deze serie laat hij zich inspireren door zijn Zeeuwse collega's, die voor hem hun signatuurgerecht klaarmaken. Deze keer: Laurent Smallegange.
Cabaretier en presentator Patrick Nederkoorn verhuisde een jaar geleden naar Buitenplaats Koningsweg aan de rand van Arnhem. Hij besluit op ontdekkingstocht te gaan in zijn nieuwe woonomgeving. Ruim tachtig jaar nadat de Duitsers hier de eerste bunkers bouwden, wordt het project afgesloten met de bouw van elf bijzondere buitenverblijven. In de bouw van deze recreatieverblijven komen alle thema's van de buitenplaats samen: omgeving, cultuur, natuur en geschiedenis. Ernst Raaphorst is ecoloog bij het Hoogheemraadschap van Delfland. Hij vertelt in Ernst's OnderWaterWereld over het leven in, op en langs het water. Deze keer: de libelle.
In Koken met Kok gaan natuurverslaggever Stephan Roest en radiopresentator en chef Pieter Kok op zoek naar de eetbare natuur. Deze keer staan er onder meer aardappeltjes uit Opperdoes op het menu. Stephan regelt de honing en Pieter Kok maakt een bijzonder gerecht met deze ingrediënten. Historicus Maarten van Rossem vertelt over opmerkelijke gebeurtenissen uit andere tijden. Deze keer reist Maarten af naar Wijk bij Duurstede om meer te weten te komen over de melancholische dichter Hendrik Marsman.
In het cultuurmagazine Route C deze keer: Fijnschilder Caroline Hesselink.
In Hoe gaat het? spreekt presentator Fred Zuiderwijk spontaan mensen aan in de hal van het ziekenhuis en vraagt: hoe gaat het? Iedere topkok heeft een culinair visitekaartje. Een gerecht waar hij of zij extra trots op is. Topchef Wouter Kik, geboren en getogen in Zeeland, ontving in 2023 zijn eerste Michelinster. In deze serie laat hij zich inspireren door zijn Zeeuwse collega's, die voor hem hun signatuurgerecht klaarmaken.
Cabaretier en presentator Patrick Nederkoorn verhuisde een jaar geleden naar Buitenplaats Koningsweg aan de rand van Arnhem. Waar is hij precies terechtgekomen? Hij besluit zijn woonplek te onderzoeken en ontdekt al snel een rijke geschiedenis. Ruim tachtig jaar nadat de Duitsers hier de eerste bunkers bouwden, wordt het project afgesloten met de bouw van elf hele bijzondere buitenverblijven. In het cultuurmagazine Route C deze keer Pepijn Dolderman. Zijn streetart hangt in het museum.
In Koken met Kok gaan natuurverslaggever Stephan Roest en radiopresentator én chef Pieter Kok op zoek naar de eetbare natuur. Deze keer staan er onder meer duindoornbessen op het menu. Stephan verzamelt de bessen in het Westelijk Havengebied van Amsterdam. Pieter Kok maakt hier chimichurrie van. In ROEG!, een programma over de natuur in Drenthe, deze keer de Drentsche Hoofdvaart.
In het cultuurmagazine Route C deze keer: In Transit.
In Hoe gaat het? spreekt presentator Fred Zuiderwijk spontaan mensen aan in de hal van het ziekenhuis en vraagt: hoe gaat het? En topchef Wouter Kik, geboren en getogen in Zeeland, ontving in 2023 zijn eerste Michelinster. Vandaag laat hij zich inspireren door zijn Zeeuwse collega's, die voor hem hun signatuurgerecht klaarmaken.